Nieuwsbrief

Bescherm jezelf voor je naar het buitenland gaat, als je zwanger wil worden of anderen wil beschermen. Laat je liever vaccineren.
Hoe moet preventie er in de toekomst uitzien? Mis deze boeiende avond niet.
Uitnodiging CASMA
'Voor mij ben jij top, denk ook eens aan een stop'. Tabakstop, de gratis rookstophulpdienst van Stichting tegen Kanker stelt zijn jaarcijfers en nieuwe postkaartcampagne voor.
11 bedrijven gaan de strijd aan tijdens de eerste 10.000-stappenclash voor bedrijven.
Door het grote succes maken we er dit jaar een tiendaagse van de Geestelijke Gezondheid van. Zorg dragen voor elkaar, dat is zorgen voor veerkracht.
In hoeveel Vlaamse scholen staat er nog een frisdrankautomaat? Op welke manieren proberen scholen hun leerlingen te stimuleren om meer te bewegen? En wat met het verbod op de e-sigaret? Lees het in de indicatorenbevraging.
Werk mee gezonde gewoontes in je jeugdorganisatie en schrijf je in voor de studiedag 'Gezonde Goesting' en 'Gezonde Gasten'.
Een lokaal dienstencentrum is in de eerste plaats een ontmoetingsplaats. Regelmatig hoort daar een glas bij. Lekker en gezellig, maar soms kan alcoholgebruik problemen met zich meebrengen.
De zesde editie van de Week van de Valpreventie staat voor de deur. Met de slogan "Blijf in beweging, doe het veilig!" roepen we iedere 65-plusser op om deel te nemen.
Neem met je klas een filmpje op waarin jullie één van de 10 Woogie Boogie-moves uitvoeren en maak kans op een te gekke prijs!
Wint jouw onderneming de Gezond Werken Award?
Met Valentijnsdag, het feest van en voor de geliefden, wil het CvKO iedereen oproepen om ook steeds van jezelf te houden en zorg te dragen voor je eigen lichaam.
Neem deel aan het onderzoek naar psychisch welbevinden bij de Vlaming.
Binnenkort kunnen inwoners uit regio Roeselare en regio Izegem bewegen op verwijzing van hun huisarts. De regionale netwerken zijn momenteel nog op zoek naar één of meerdere beweegcoaches.
Bewegen op verwijzing
De tweede themadag zet in op Gezondheidsongelijkheid: hoe pakken we lokaal de oorzaken aan?
Belgen nemen massaal deel aan Tournée Minérale, de campagne van VAD/De DrugLijn en Stichting tegen Kanker. Doe jij ook mee?
In maart zetten we graag met jouw hulp het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker in de kijker. De website www.bevolkingsonderzoek.be, de uitnodigingsbrief en de folder kregen een heuse 'make-over'.
Om bedrijven te motiveren om aan de slag te gaan trekt Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen 2,9 miljoen euro uit voor een project van gezondheidscoaches.
Bedrijfscoaches
Zorgregio Roeselare en Izegem gaan binnenkort van start met 'Bewegen op Verwijzing', een project waarbij huisartsen personen met een verhoogd gezondheidsrisico doorverwijzen naar een beweegcoach.
Tijdens de Gezondheidsconferentie Preventie op 16 en 17 december 2016 werd de overkoepelende gezondheidsdoelstelling vastgelegd.
Hoe zorg je er als kinderdagverblijf voor dat baby's en peuters voldoende bewegen? Welke dranken geef je die kleine rakkers best? En welke tussendoortjes zijn écht gezond? Het project 'gezonde kinderdagverblijven' zet het voor je op een rij.
De Vlaamse Logo's waren aanwezig op Gezondheidsconferentie Preventie op 16 en 17 december 2016. Bekijk hier de mooie stand en foto's.
Vandaag stelt VAD de nieuwe richtlijn voor alcoholgebruik voor op haar jaarlijkse studiedag.
Nieuwe alcoholnorm
Februari 2017 wordt alcoholvrij. Ga met jouw organisatie de uitdaging aan.
Tournée Minérale
Think Life heeft als doel mensen beter te leren omgaan met zelfmoordgedachten.
Een relatie moet je koesteren, maar in elke relatie kan het al eens minder goed gaan. Voor veel relaties kan een beetje meer tijd en aandacht voor elkaar al wonderen doen.
Sportivos helpt clubs bij het opstellen van een haalbaar alcohol- en drugbeleid.
Vlaams minister Jo Vandeurzen stelt op 26 oktober 2016 samen met het Centrum voor Kankeropsporing het jaarrapport 2016 van de bevolkingsonderzoeken voor. "Tijdig opsporen blijft belangrijk, met oog voor kwaliteit."
Op de gezondheidsconferentie van 16 en 17 december 2016 zullen nieuwe gezondheidsdoelstellingen voorgesteld worden. Deskundigen werden al nauw betrokken bij de voorbereidingen van de gezondheidsconferentie. Via een online enquête kan nu ook het brede publiek zijn stem over de toekomst van het preventieve gezondheidsbeleid laten horen.
Van 19 oktober tot 9 november opent de Gezond (t)Huis woning in de Ketelstraat 1 in Izegem haar deuren.
Gezond tHuis Izegem
NokNok wil de geestelijke gezondheid van jongeren versterken door het thema bespreekbaar te maken.
Met Woogie Boogie pakken het ViGeZ én Disney Benelux het lang stilzitten bij kleuters (3-6 jaar) aan.
Van 10 tot 16 oktober 2016 slaan 67 organisaties de handen in elkaar om het taboe rond geestelijke gezondheid te doorbreken. Ontdek hier wie deelneemt en wat je zelf nog kan doen.
Week van de Geestelijke Gezondheid 2016
Het waarschuwingsfase van het hitte- en ozonplan wordt geactiveerd van dinsdag 13 september tot woensdag 14 september naar aanleiding van de hoge temperaturen en ozonconcentraties.
Ozon en hitte
Oktober is traditiegetrouw de roze maand, waarin we aandacht besteden aan het Bevolkingsonderzoek Borstkanker. Doe ook mee.
Oktober internationale borstkankermaand
“Mama, waarom moet ik spruitjes eten en jij niet?” of “Papa, jij neemt toch ook je smartphone mee naar bed?”. Voor ouders vast herkenbare taferelen. Maar hoe ga je met die vragen om?
Gezond opvoeden
Griep treft elke winter 1 op de 10 mensen. Meestal genees je vanzelf, maar bij sommige risicogroepen kan griep ernstige gevolgen hebben. Jaarlijkse griepvaccinatie biedt de beste kans om zonder griep de winter door te komen.
LMN zoekt een voltijds zorgtrajectpromotor voor onbepaalde duur. Ben jij de geknipte kandidaat?
Rijden en drinken blijft een groot probleem. Het is nochtans echt niet moeilijk!
Wist je dat ... hoe ouder je wordt, hoe zwaarder je kater is?
Op sportwijs.be, een nieuwe website van CAD Limburg, vinden sporters en sportclubs informatie en preventieve materialen rond middelengebruik en gokken.
Van 30 april tot 28 mei daagden twaalf Gezonde Gemeenten uit Midden-West-Vlaanderen elkaar uit in een heuse stappenclash. Hun doel was om zoveel mogelijk inwoners aan te sporen om te bewegen.
Hoge temperaturen en ozonpieken hebben een effect op onze gezondheid. Hoe communiceer je daarover?
Communicatietoolkit ozon en hitte
Vanaf vandaag kan elke Vlaming digitaal controleren wanneer hij zich kan laten onderzoeken via een van de bevolkingsonderzoeken naar kanker.
Bevolkingsonderzoek
Ontdek hoe je in de periode van 31 mei mensen kan informeren over en motiveren tot rookstop en kies welk label je wil halen met je gemeente of stad: brons, zilver of goud?
31 mei, Werelddag zonder tabak
Tijdens de Europese Vaccinatieweek gaan we de strijd aan tegen mazelen.
Europese vaccinatieweek 2016
Vliegende reporter Lieve Demeester trekt deze week door Vlaanderen om de 'Week van de Valpreventie' in beeld te brengen. Dinsdag bracht ze een bezoek aan Ingelmunster.
Infobeurs valpreventie Ingelmunster
Diksmuide, Heuvelland, Hooglede, Houthulst, Ieper, Kortemark, Lendelede, Lichtervelde, Poperinge, Roeselare, Staden en Vleteren doen mee aan de stappenclash 2016.
Stappenclash regio Midden-West-Vlaanderen
In verschillende media werd gecommuniceerd dat er vanaf de zomer in de apotheek een zelftest te koop wordt aangeboden om vroegtijdig dikkedarmkanker op te sporen. Dat blijkt een vergissing.
Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker
Nudging geeft mensen een subtiel duwtje in de goede richting, zonder dat ze het zelf beseffen. Kom op 26 april 2016 naar de lezing 'Nudging' en ontdek hoe je automatisch gedrag van mensen beïnvloedt.
Dagelijks zitten 68.000 kinderen in de tabaksrook. Rokende ouders doen vaak de verkeerde dingen om hun kinderen tegen meeroken te beschermen. Binnen roken is altijd schadelijk.
www.nooitbinnenroken.be
De winnaar van de #Ventifiewedstrijd is gekend!
#Ventifiewedstrijd
Wil je je inwoners aanzetten tot meer beweging en tegelijk andere gemeenten uitdagen? Schrijf je gemeente in voor de Vlaamse stappenclash en stap samen naar de overwinning.
Wij zijn op zoek naar enthousiaste sprekers die graag wat van hun vrije tijd willen besteden aan het geven van infosessies valpreventie voor ouderen of mantelzorgers.
De actieweek 'Gezond Binnen' komt eraan. Verspreid mee de boodschap!
Op 20 november vindt de trefdag 'Vocht en schimmel: woningproblematiek en aanpak' plaats in provinciehuis Boeverbos te Brugge. Bekijk het programma en schrijf je nu gratis in!
Mammoboxsessies, roze lintjes en stijladvies. Onze regio kleurt weer roze in oktober. Benieuwd naar de activiteiten in jouw gemeente?
Van 5 tot 11 oktober vindt de vierde editie van de Week van de Geestelijke Gezondheid plaats.
Elke week een vers stuk fruit voor de leerlingen, daar draait het om bij Tutti Frutti. Scholen kunnen zich nog tot 15 oktober inschrijven.
Heb je al geprobeerd om cliënten aan te moedigen hun gedrag in vraag te stellen of te veranderen? Niet eenvoudig! Bots je op weerstand? Dan is deze initiatie motiverende gespreksvoering iets voor jou.
Het staat zwart op wit: we bewegen veel te weinig! Zeven Gezonde Gemeenten willen hier iets aan doen en dagen elkaar uit in een regionale stappenclash.
Stappenclash regio Midden-West-Vlaanderen
 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen